DESPRE NOI

Descrierea structurilor

  1. Home
  2. Despre noi
  3. Prezentarea unității
  4. Descrierea structurilor

În prezent sanatoriul funcţionează în baza structurii organizatorice avizate de Ministerul Sănătății în urma Avizului nr. AR.16339/ DPSS/ 231/ Reg. 1 17267/ 19.09.2022 și aprobate de Consiliul Județean Hunedoara prin Dispoziția nr.369/05.10.2022, cu 155 paturi, din care 153 de paturi alocate serviciilor prestate în regim de spitalizare continuă și 2 paturi pentru serviciile furnizate în regim de spitalizare de zi, defalcate astfel:

DENUMIRE SECȚIE/COMPARTIMENT NUMĂR PATURI
SECȚIA PNEUMOLOGIE I, din care: 76
  • pneumologie
26
  • compartiment TBC
40
  • compartiment recuperare medicală respiratorie
10
SECȚIA PNEUMOLOGIE II, din care: 77
  • pneumologie
26
  • compartiment TBC
40
  • compartiment recuperare medicală respiratorie
10
  • compartiment somnologie
1
Total paturi spitalizare continuă 153
SPITALIZARE DE ZI 2
TOTAL PATURI 155
  • Secția I compartimentul pneumologie are un număr de 26 paturi, compartiment TB un număr de 40 paturi și 10 paturi de pe compartimentul de recuperare respiratorie.
  • Secția II compartimentul pneumologie, are un număr de 26 paturi, compartiment TB un număr de 40 paturi și 10 paturi de pe compartimentul de recuperare respiratorie și 1 pat compartiment somnologie.
  • Cele două compartimente de recuperare medicală respiratorie cu câte 10 paturi fiecare, în cadrul celor două secții de pneumologie. Toate cele 20 de paturi sunt amplasate în pavilionul 1, la parter pe secțiile pneumologie I si II.

Pe cele două compartimente de recuperare, se vor interna și include într-un  program complex de reabilitare pulmonară doar pacienții cu afecțiuni pulmonare grave (boli respiratorii obstructive aflate într-un stadiu avansat: BPOC, astmul bronșic, bronșiectaziile, fibroza chistică, etc; boli pulmonare restrictive aflate într-un stadiu avansat: boli pulmonare interstițiale, fibroze pulmonare, patologie pulmonară profesională, sarcoidoza, limfangiomatoza, deformări ale peretelui toracic,  cifoscolioza, spondilita ankilopoetică, boli neuromusculare ce implică afectare respiratorie, tulburări cognitive;  alte condiții patologice: cancerul pulmonar, pre-/post operație toracică și/sau abdominală, dependența de ventilator, boli respiratorii corelate cu obezitatea, boli autoimune cu implicare pulmonară, pacienți sechelari care au fost tratați pentru Tb pulmonar și Tb. secundar  etc.). Pentru toți acești pacienți, conform studiilor clinice, beneficiile serviciilor de recuperare respiratorie vor determina o reducere a gradului de dispnee şi fatigabilitate; o creşterea capacităţii de efort; o ameliorare a anxietăţii şi a depresiei; vor determina câştigarea unui nivel adecvat de educare medicală; o creştere a abilităţii de a realiza diverse activităţi cotidiene; dar cel mai important o îmbunătăţire a calităţii vieţii, iar pe termen lung, o reducere a numărului de spitalizări.

Recuperarea respiratorie se realizează de către o echipă complexă formată din: medici pneumologi, fiziokinetoterapeut, asistenți medicali, psiholog, farmacist, asistent nutriționist; toți acești membri ai echipei există în structura de posturi, și sunt  angajați ai unității noastre.

Componentele principale ale programului de reabilitare pulmonară (PRP) sunt reprezentate de:

  • evaluarea statusului funcțional
  • exerciții fizice terapeutice (exerciții aerobice de creștere a forței și tonicitătii musculare)
  • antrenamentul la efort
  • reeducarea respiratorie
  • tehnici de drenaj bronșic
  • prevenția și managementul infecțiilor respiratorii
  • controlul factorilor de mediu
  • utilizarea corectă a sistemelor de oxigenoterapie
  • evaluarea nutrițională și intervenții specifice
  • evaluare și suport psihosocial
  • renunțare la fumat
  • educarea medicală și implementarea corectă a tehnicilor de inhalare a medicației

Compartimentul  de somnologie

În cadrul compartimentului este amenajat un singur pat pe secția II pneumologie și este dotat cu aparatură complexă de polisomnografie. Aici vor fi testați pacienții cu suspiciune clinică de sindrom de apnee în somn. După o evaluare complexă anamnestică, clinică și spirometrică, pacienții vor petrece o noapte în laborator pentru înregistrarea complexă a parametrilor polisomnografici. În baza informațiilor obținute se va pune diagnosticul de sindrom de apnee în somn și se va face recomandarea de ventilație non-invazivă la domiciliu (CPAP sau BiPAP).

Menționăm că unitatea deține:

  • un poligraf cardio-respirator care respectă parametrii minimi ceruți de Societatea Română de Pneumologie
  • doi medici care au competența în Somnologie;
  • un poligraf cardio-respirator cu următorii parametri minimi: Flux respirator; Activitate toracică şi abdominală; SaO2; Sforăit; Poziţia corpului; Frecvenţa cardiacă; Titrare presiunea măştii;
    cameră cu un singur pat pentru diagnostic şi potrivirea aparaturii.
  • un aparat modern de BiPAP;

Structura organizatorică a sanatoriului include și Ambulatoriul integrat al acestuia, cu două specialități medicale, pneumologie și medicină internă, precum și laboratoarele de analize medicale, radiologie și imagistică medicală și cel de somnologie. Pentru realizarea serviciilor medicale spitalicești, clinice și paraclinice, în cadrul unității se desfășoară și activități suportive prin sectorul administrativ.

Cabinetul de Pneumologie

Cabinetul de Pneumologie funcționează în cadrul Ambulatoriului integrat al Sanatoriului.

Pneumologia, specialitatea medicală în plină dezvoltare în ultimii ani, se ocupă cu depistarea, diagnosticarea, tratarea și profilaxia primară a bolnavilor care suferă de boli ale aparatului respirator.

Spațiul: în ceea ce privește spațiul, cabinetul de pneumologie este organizat într-o încăpere care îndeplinește toate condițiile igienico-sanitare prevăzute în normele legale în vigoare.

Dotare: Cabinetul de pneumologie este dotat potrivit Ordinului ministrului sănătății nr. 1.010/2020 privind modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății și familiei nr.153/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind înființarea, organizarea și funcționarea cabinetelor medicale, din 03.06.2020.

Resurse umane:

  • 5 persoane – medici în specialitatea pneumologie cu activitate integrată spital-ambulatoriu
  • 1 persoană asistent medical

Cabinetul de Medicină Internă

Cabinetul de Medicină Internă pentru consulturile interdisciplinare a bolnavilor de tuberculoză reduce foarte mult timpii de așteptare, costurile suplimentare cu transportul, dar cel mai important, limitează accesul bolnavului activ bacilar în spitale pentru alte patologii reducând astfel riscul contaminării și îmbolnăvirii pacienților și al personalului care deservește secțiile respective. Spatiul: în ceea ce privește spațiul, cabinetul de medicină internă este organizat într-o încăpere care îndeplinește toate condițiile igienico-sanitare prevăzute în normele legale în vigoare. Dotare: Cabinetul de medicină internă este dotat potrivit Ordinului ministrului sănătății nr. 1.010/2020 privind modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății și familiei nr.153/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind înființarea, organizarea și funcționarea cabinetelor medicale, din 03.06.2020.

Resurse umane:

  • 1 persoană – medic în specialitatea medicină internă
  • 1 persoană  asistent medical

Laboratorul de analize medicale

Compartimentul a fost constituit în 1973. În acest compartiment se centralizează activitățile de laborator pentru pacienții internați în spital.

În cadrul laboratorului de microbiologie se vor efectua următoarele analize medicale: exudat faringian; examen urinar; examen materii fecale; examen din secreții uretrale; examen din secreții otice; examen din secreții nazale; examen din secreții conjunctivale; examen din colecție purulentă; testarea sensibilității la substanțe antimicrobiene și antifungice; identificarea bacililor acido-alcool rezistenți (BAAR)/examen microscopic din secreții, spută, etc; identificarea Mycobacterium tuberculosis/examen cultură din secreții, spută, etc; antibiograma pentru culturi de Mycobacterium tuberculosis.

Structura de personal:

Laboratorul de analize medicale are structura de personal formată din:

  • 1 persoană – medic de laborator;
  • 1 persoană – biolog;
  • 2 persoane – asistente medicale cu studii postliceale.

Laboratorul de radiologie si imagistica medicală

Compartimentul a fost constituit în 2006. Personalul care lucrează în laboratorul de roentgendiagnostic respectă normele de securitate radiologică în practicile de radiologie de diagnostic și radiologie intervențională, aprobate prin Ordinul președintelui Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare nr. 173/2003, modificat prin Ordinul președintelui Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare nr. 291/2004;

Laboratorul de radiologie și imagistică medicală este dotat cu instalație radiologică, cu două posturi de tip RIVIERA BLADE, fabricat în anul 2007, care este montat în cele două camere RX, un sistem informatic și mobilier specific. Instalația este autorizată pentru desfășurarea de activități în domeniul nuclear nr. CI GE 1867/2019 privind utilizarea instalațiilor radiologice. Instalația radiologică a fost digitalizată pentru partea de grafie prin achiziția unui aparat de digitalizare cu plăci fosforice și accesoriile aferente, ceea ce face ca imaginile să fie stocate și imprimate pe CD.

Serviciul de roentgendiagnostic are legături directe cu secțiile medicale.

Laboratorul de somnologie

Laboratorul de somnologie, este situat în pavilionul 1, la parter, are o suprafață de 32 m2 și următoarea structură: un salon cu un singur pat, izolat fonic ce va funcționa ca și cameră de înregistrare, cu o suprafață de 14 m2, salon dotat cu grup sanitar propriu și o cameră de supraveghere cu o suprafață de 12 m2 situată lângă salon, unde personalul medical mediu va monitoriza în permanență pacientul. Aici vor fi testați pacienții cu suspiciune clinică de sindrom de apnee în somn.

Laboratorul are nivel de competență 1 și va respecta următoarele premize legate de logistică (aparatură, încăperi, personal și din punct de vedere al conținutului).

Menționăm că unitatea deține:

  • un poligraf cardio-respirator care respectă parametrii minimali ceruți de Societatea Română de Pneumologie, respectiv Flux respirator; Activitate toracică și abdominală; SaO2; Sforăit; Poziția corpului; Frecvența cardiacă; Titrare presiunea măștii;
  • doi medici care au competența în Somnologie în urma participării la cursurile de pregătire teoretică postuniversitară ”Managementul general, clinic și terapeutic al tulburărilor respiratorii din timpul somnului. Somnologie poligrafie, polisomnografie și titrare CPAP/BIPAP” organizat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București.
  • cameră cu un singur pat pentru diagnostic și potrivirea aparaturii.
  • un aparat modern de BiPAP;
  • cel puțin 2 cadre sanitare cu nivel mediu (asistent/ă) cu următoarea pregătire: stagiu de 1 săptămână într-un Centru de Somnologie de nivel 1 sau 2 ; participarea activă la formarea unui cadru sanitar cu nivel mediu care lucrează într-un laborator de somn.
  • atestarea colaborării cu un Centru de Somnologie de Nivel 2
  • medicii sunt membri ai secțiunii de somnologie a Societății Române de Pneumologie.

Aparat funcțional

În cadrul unității funcționează un aparat funcțional care este format din:

  1. Comitet director: Manager; Director medical; Director financiar contabil
  2. Serviciu RUNOS – juridic și tehnico – administrativ:
    • Compartiment resurse umane-juridic
    • Compartiment administrativ, aprovizionare, achiziții publice, transport
    • Compartiment SSM-PSI
    • Compartiment Tehnic
      • Bloc central lenjerie/spălătorie
      • Compartiment tehnic, întreținere/reparații utilaje, instalații, clădiri
  3. Compartiment de nutriție și dietetică
    • Bloc alimentar
  4. Compartiment financiar contabil
  5. Compartiment de management al calității serviciilor medicale
  6. Compartiment de evaluare și statistică